Новини

Над 100 души и 40 специализирани машини са ангажирани в ремонтно-възстановителните дейности в тунел „Витиня“

  16.01.2016 12:56  

Ремонтът на тунел „Витиня“ на автомагистрала „Хемус“ напредва при пълна мобилизация и 24-часов режим на работа на екипите. На съоръжението работят над 100 души и 40 специализирани машини.

През следващата седмица започва изграждането на дренажната система и монтажа на новата хидроизолация. Изгражда се и нов колектор.

Към момента е завършено разрушаването на старата бетонова облицовка на тунела, за която в хода на ремонтните дейности беше установено, че не отговаря на строителните норми и стандарти, и е опасна. Премахнати са и тротоарните пътеки в тунелната тръба и се укрепват слаби и компрометирани зони в стените, след което ще се положи хидроизолацията. Извърши се почистване на електро и пожарните ниши, а повърхността им беше подготвена за хидроизолацията.

Дейностите, които предстои да бъдат извършени, са: възстановяване на тунелната облицовка, обновяване на пътната настилка, на електрическата и вентилационната инсталация, на системите за видеонаблюдение и пожароизвестяване и поставяне на ново LED осветление.

Ремонтът на тръбата за Варна на тунел „Витиня“ започна на 27-ми юни. Работите ще продължат и през зимния сезон, съобразно метеорологичните условия. Планирано е движението в участъка да бъде възстановено през пролетта на следващата година. Срокът беше удължен заради по-големия обем работа, която бе установено, че е необходимо да се извърши.

До приключване на строителството, преминаването през съоръжението продължава да се осъществява двупосочно в тръбата за София.

Тунел „Витиня“ е най-дългият у нас – 1195 м, и е в експлоатация от 1984 г. Последният му ремонт е от преди 27 г.