Новини

Десислава Христова, председател на съвета на директорите на „Автомагистрали“ ЕАД: Обществото най-накрая разбра кой и как строи АМ „Хемус“

  03.09.2021 15:59  
Десислава Христова, председател на съвета на директорите на „Автомагистрали“ ЕАД: Обществото най-накрая разбра кой и как строи АМ „Хемус“

За да не потънат и изчезнат дадените авансови плащания към доставчици на материали и наемодатели на техника по договорите “In House”, ни е нужен парламентът. Това каза Десислава Христова, председател на съвета на директорите на „Автомагистрали“ ЕАД в предаването „Студио Хъ“ по Телевизия 7/8. По думите й е нужна санкция от Народното събрание, за да бъде разрешено тези доставчици и наемодатели да ги наричаме официално подизпълнители, като по този начин и гаранцията за изпълнението ще премине при тях, както и ще бъдат задоволени и реалните обществени интереси.

 

По думите й обществото е разбрало най-накрая отговора на въпроса „Кой строи всъщност АМ Хемус“, а именно - доставчиците на материали и наемодателите на техника. Не, че „Автомагистрали“ ЕАД няма някакво участие и не полага максимум усилия, но капацитетът на дружеството е далеч под това, което е заложено по начина “In House”, което е начин да се избегне конкуренцията, да не се извърши публичен конкурс със свободно участие на всеки който желае, а се възлага директно. За съжаление, нещата стоят така, каза още Христова и допълни, че многократно е надхвърлен и бюджетът по рамковите договори за ТРП (текущ ремонт и поддръжка). Тези договори са сключвани по Закона за обществени поръчки и „Автомагистрали“ ЕАД е главен изпълнител по някои от тях, но тук има и официални подизпълнители, позволени от закона.

 

За краткото време, в което новото ръководство на „Автомагистрали“ ЕАД работим, предприехме много нови неща, разкрихме много нарушения, които представихме и в комисията по „Ревизия“ в Народното събрание, каза още Христова.